Nieuws

30
mrt

Maximale hypotheek daalt verder

De maximale hypotheek die kopers van een woning kunnen krijgen, gaat verder naar beneden. Voor hypotheekrentes onder 3,5 procent geldt vanaf 1 juli een lagere maximale hypotheek. Vanaf die datum kunnen de meeste woningkopers zo’n 5 procent minder lenen. Dit liet de Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag weten.
De exacte daling van het leenplafond hangt echter af van het inkomen. De daling van de maximale hypotheek treft vooral hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), omdat daarvoor lagere rentestanden gelden. In januari zijn de leennormen ook al strenger geworden.

Wie bezig is met de koop van een woning en een hoge lening wil, kan het best zorgen dat hij een hypotheekofferte met een datum voor 1 juli 2015 krijgt, meldde de vereniging van eigenwoningbezitters. ,,Dan gelden de huidige normen nog.” Per 1 juli daalt ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opnieuw. Nu kan een woningkoper nog NHG krijgen als de hypotheek maximaal 265.000 euro bedraagt. Vanwege bijkomende kosten betekent dit dat de woning maximaal 250.000 euro mag kosten. Per 1 juli daalt de NHG-grens naar 245.000 euro. Dat betekent dat de woning dan nog maar maximaal 231.132 euro mag kosten, berekent de VEH.

(Bron: AD d.d. 27 maart ’15)