Nieuws

27
feb

ABN AMRO laat huizenkopers oude restschuld meefinancieren

AMSTERDAM –
ABN Amro geeft de aantrekkende woningmarkt een extra zet in de rug. Klanten van andere banken die aanhikken tegen een restschuld als zij hun woning verkopen, kunnen die schuld vanaf vandaag bij ABN Amro meefinancieren in een nieuwe hypotheek tegen een scherpe rente.
„Onze eigen hypotheekklanten hebben deze mogelijkheid al. Door dit nu ook voor andere woningbezitters mogelijk te maken, hopen wij een impuls te geven aan de doorstroming op de woningmarkt”, zegt Jan van Baars, directeur hypotheken bij ABN Amro. Hij schat dat enkele tienduizenden consumenten gebruik willen gaan maken van het aanbod.
Veel mensen hebben momenteel verhuisplannen, omdat de woningmarkt aantrekt, hun woonwensen veranderd zijn en de rente historisch laag is. Maar voor één miljoen woningbezitters dreigt een restschuld als zij verhuizen. Hun hypotheekschuld is namelijk hoger dan de waarde van hun huis.
„Bijna de helft van de jonge woningbezitters wordt hiermee geconfronteerd. Velen van hen zijn de afgelopen jaren meer gaan verdienen, maar zij hebben de pech dat zij hun huis op het hoogtepunt van de markt hebben gekocht. Zij zitten daarom vast in hun huis, net nu de woningmarkt weer aantrekt. Met ons aanbod willen wij hen op weg helpen naar hun volgende woning”, zegt hypothekenbaas Van Baars.
ABN Amro biedt deze doorstromers een hypotheek, inclusief restschuld, die maximaal 115% van de marktwaarde van hun nieuwe woning bedraagt. Volgens Van Baars geldt wel de voorwaarde dat het inkomen van de huiseigenaar toereikend moet zijn om de hypotheeklast te kunnen dragen en dient de restschuld in vijftien jaar te worden afgelost. Het meefinancieren van de restschuld bij ABN Amro en dochterbedrijf Florius is mogelijk voor hypotheken met, maar ook zonder NHG.
‘Geen extra rente’
Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, brengt ABN Amro de woningeigenaren geen extra rente in rekening voor hun restschuld. „Wij rekenen het reguliere rentetarief. Voor een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar is dat momenteel 2,7%”, aldus Van Baars.
Volgens hem maken bestaande klanten van ABN Amro al ’mondjesmaat’ gebruik van het aanbod. Acht op de tien consumenten die hiervoor bij de bank aankloppen, zijn tussen de 30 en 45 jaar oud. De gemiddelde restschuld die zij willen meefinancieren, bedraagt €30.000.
Dankzij een maatregel van minister Blok (Wonen) kunnen huiseigenaren hun restschuld ook vijftien jaar blijven aftrekken van de belasting. Van Baars: „We hopen dat al deze zetjes in de rug van doorstromers ervoor gaan zorgen dat zij zullen zeggen: Nu durf ik ’t aan om die andere woning te kopen.”
Rabobank en ING
De Rabobank stelt in een reactie ook geen onderscheid te maken tussen bestaande en nieuwe klanten bij het meefinancieren van een restschuld in hun hypotheek. “Mits dat uiteraard financieel verantwoord is. De betaalbaarheid van de hypotheek staat voorop”, aldus een zegsvrouw van de Rabobank.
Bij ING kunnen nieuwe klanten alleen met een restschuld aankloppen als hun hypotheekverstrekker niet meer actief is.

(Bron: De Telegraaf, 27-02-2015)