Nieuws

15
jan

NVM: Herstel woningmarkt nog beter dan verwacht

Bij het presenteren van de cijfers over het vierde kwartaal van 2014 liet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een positief geluid horen. In het laatste kwartaal van het jaar werden door NVM-makelaars ruim 30% meer huizen verkocht dan in het laatste kwartaal van 2013.

Het herstel van de woningmarkt was het afgelopen kwartaal nog beter dan verwacht, concludeerde NVM. In totaal verkochten NVM-makelaars het afgelopen kwartaal 34.622 woningen, voor de hele markt wordt geschat dat er 46.500 woningen van eigenaar wisselden. De prijs van de gemiddelde verkochte woning ligt nu op € 215.000. Dat is 3,5% hoger dan vorig jaar en 5% hoger dan op het dieptepunt van de markt. NVM-voorzitter Ger Hukker hoopt hiermee de crisistijd achter zich te hebben gelaten.

Hukker zegt: “De crisiskwartalen van lage verkoopaantallen en dalende woningprijzen liggen daarmee definitief achter ons. De verwachtingen voor 2015 zijn positief ondanks allerlei beperkende financieringsmaatregelen sinds 1 januari. Wij verwachten een toename van het aantal transacties tussen 5-10% en een prijsstijging van zo’n 2,5-3%. Maar politieke onrust en instabiliteit in de wereld kunnen de woningmarkt verstoren.”

Verdubbeling
Het aantal verkochte woningen van 34.622 was een stijging van 30,6% ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het dieptepunt van de crisis was het afgelopen kwartaal zelfs bijna een verdubbeling van het aantal verkochte woningen. In heel 2014 werden er 116.623 woningen verkocht door NVM-makelaars, de complete markt wordt geschat op 156.500. Deze woningen gingen voor een steeds hogere prijs van de hand, want de gemiddelde prijs steeg met 3,5%. Vooral appartementen werden duurder, de prijzen namen met 4,8%. Voor een tussenwoning bleef de prijs beperkt tot 2,3%.

Woningaanbod
Het woningaanbod daalt ook steeds verder. Halverwege het vierde kwartaal van 2014 stonden er naar schatting 200.000 woningen te koop. In vergelijking met een jaar eerder is dat een daling van 8,2%. Wel komt er steeds meer nieuw aanbod op de markt. De verhouding tussen nieuw in aanbod gekomen woningen en al langer in aanbod staande woningen, de zogenaamde instroomquote, steeg het afgelopen kwartaal met 5% naar 28%. De nieuwe aanbod is een belangrijke aanjager, schrijft NVM, omdat het nieuwe aanbod het best verkoopt.

(Bron AMweb)